Baš bi bio problem!

By 10 Oktobra, 2022Novosti

Iako je skorašnje PIN-ovo istraživanje* pokazalo da se nešto više od trećine stanovništva u Srbiji suočava sa psihičkim tegobama, često je oklevanje da se potraži stručna pomoć.

Različiti su razlozi za ovo oklevanje, a istraživanje je pokazalo da je, pored nedostatka novca, autostigma jedan od glavnih razloga ubog kog se ljudi u Srbiji ne obraćaju stručnjaku za pomoć čak ni onda kada pate značajnih psihičkih tegoba koje im remete svakodnevno funkcionisanje. Autostigma, između ostalog, uključuje i uverenja da je traženje stručne pomoći poraz, znak da manje vredimo, da nismo dovoljno pametni ili da smo slabi.

Ova uverenja je, ipak, moguće menjati.

Ohrabrite sebe i svoje bližnje da potraže stručnu pomoć kada im je potrebna, nekada je ona jedina koja može da pomogne u rešavanju psihičkih problema.

*Pogledajte celo istraživanje ovde: Mentalno zdravlje u Srbiji: procena potreba, faktora rizika i barijera u dobijanju stručne podrške.

Istraživanje i prateća kampanja su realizovani uz podršku Vlade Savezne Republike Nemačke, kroz projekat Nemačko-srpske razvojne saradnje “Usluge socijalne zaštite za osetljive grupe”, koji sprovodi GIZ.

 

Ilustracije: @korac_nikola @urospavlovic_

Author pin

More posts by pin