Svako od nas ima pravo na zaštitu mentalnog zdravlja

By 4 Jula, 2023Novosti

Da li ste znali da je pravo na mentalno zdravlje jedno od prava na čiju zaštitu je Srbiji ukazala i međunarodna zajednica?

Naime, tokom maja meseca, u okviru četvrtog ciklusa UPR sesija, Srbija je od nekoliko zemalja dobila preporuke usmerene na unapređenje brige o mentalnom zdravlju u našoj zemlji.

UPR – Univerzalni periodični pregled predstavlja proces tokom koga članice UN-a proveravaju koliko i kako svaka zemlja članica štiti ljudska prava. Izveštaji se prikupljaju od Vlada, tela UN-a i organizacija civilnog društva radi procene stanja ljudskih prava, a države zatim jedne drugima daju preporuke za njihovo unapređenje. Jedno od tih prava je i pravo na mentalno zdravlje, koje se među finalnim UN preporukama upućenim Srbiji prvi put našlo u 2022. godini nakon alternativnog izveštaja koji je Ujedinjenim nacijama podneo PIN.

Ove godine, na sesiji održanoj 10. maja, Srbija je usvojila preporuke koje su joj uputili Meksiko, Brunej i Portugal, što znači da će u narednom periodu naša zemlja biti u obavezi da ih i ispuni kako bi unapredila brigu o mentalnom zdravlju.

Među preporukama našli su se i edukacija i promocija bolje brige o mentalnom zdravlju, unapređenje politika i zakona u ovoj oblasti, kao i ulaganja u razvoj usluga u zajednici.

Praćenje primene preporuka u nadležnosti je Saveta za praćenje UN preporuka pri @ministarstvo_ljmpdd o čijem radu se možete informisati na njihovom zvaničnom sajtu.

Informisanje o preporukama koje Srbija dobija od međunarodne zajednice povećava kapacitet građana da vrše monitoring i prepoznaju kršenje svojih prava, među kojima je i pravo na mentalno zdravlje.

Podrži i ti inicijativu #SvakoOdNas i informiši i druge na koje sve načine mogu da štite svoje pravo na mentalno zdravlje.

Hajde da zajedno zagovaramo za bolju brigu o mentalnom zdravlju!

.      .     .

Projekat „Javnim zagovaranjem do veće dostupnosti besplatnih usluga u zajednici i bolje brige o mentalnom zdravlju“ realizuje se u okviru programa podrške javnom zagovaranju #PokretPolet, koji Trag fondacija sprovodi uz finansijsku podršku Evropske unije, u partnerstvu sa Centrom za socijalnu politiku i u saradnji sa Koalicijom za razvoj solidarne ekonomije – KoRSE.

#EUzaTEBE #PokretPolet

EU Za Tebe, Trag fondacija, Centar za socijalnu politiku, Koalicija KoRSE

Author pin

More posts by pin